Kunstproject Sint-Trudo ziekenhuis te Sint-truiden

“Mijn rollator is mijn porsche.”

Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden. Ook hier valt de Week meteen op. Peggy Lavaerts en Robin Biets trekken de kar. Ze maken deel uit van het geriatrisch support team. Samen met onder andere ouderenorganisaties en het OCMW werkten ze de Week uit.

“Het geriatrisch support team? Dat voorziet voor alle 75-plussers die niet op de geriatrische afdeling verblijven de geriatrische zorg waar ze recht op hebben. Dit ter info! Voor de vijfde editie van de Week doen we in de eerste plaats een beroep op de ouderen zelf. Hoe zien zij de valpreventie? Wat weten ze? Wat doen ze in dat verband? Welke is hun ultieme tip? De tips die we op die manier verzamelden werden een knap kunstwerk. De ogen van de tipgever kijken je aan en roepen je op met hun tip rekening te houden. Heel direct en herkenbaar. Tips van ouderen voor ouderen. Precies daarom zijn ze geloofwaardig.”

Dat kunstwerk kreeg een centrale plaats in de hal. Op de bouwwerf met allerlei infomateriaal. De werf staat voor: aan valpreventie blijf je bouwen. Je kan op de werf ook je looppatroon in beeld laten brengen via de gaitrite. Een loopband vol sensoren die je aantal stappen meten, de breedte van je stap, de belasting van je voet. Na de test, bespreken Peggy of Robin de resultaten samen met jou en geven tips. Over de snelheid waarmee je stapt, de manier waarop je je voeten neerzet en zo meer. Peggy: “De leukste reactie die ik hoorde? Mijn rollator is mijn porsche… Geweldig toch?”

“Slaapmedicatie kan je slopen. Dit idee werkten we uit met een sloopbal. Zo’n bal die gebruikt wordt om gebouwen te slopen. Op de bal kleefden we lege doosjes van slaapmedicatie. We zien dat jongere bezoekers vooral deze info lezen en bekijken. Vlak daarbij hangen slaaptips en –weetjes die wellicht een mooi alternatief vormen voor slaappillen.”

Meer info over het Sint-Trudo ziekenhuis en zijn acties vind je hier.

 

Sint-trudo Ziekenhuis

 

Sint-Trudo Ziekenhuis

 

Sint-Trudo Ziekenhuis

 

Sint-Trudo Ziekenhuis

 

Sint-Trudo Ziekenhuis

 

Sint-Trudo Ziekenhuis

 

Sint-Trudo Ziekenhuis

 

Sint-Trudo Ziekenhuis

 

Sint-Trudo Ziekenhuis

 

Sint-Trudo Ziekenhuis