Vorming Valpreventie en gym, WZC Pagode te Neder-Over-Heembeek

“Elke dag gym.”

Woonzorgcentrum Pagode hoort bij de groep Armonea en staat in Neder-over-Heembeek, een van Brussel 19. Ook hier kan je niet naast de Week. Affiches en flyers liggen in de cafetaria voor het grijpen.

Ik heb een afspraak met Saskia De Sterck. Ze is ergotherapeute en organiseerde samen met het hele team, een mooi aanbod voor de Week. Ook de bewoners werden bij de voorbereiding betrokken.“Wij vinden dat heel belangrijk. Motivatie creëer je door de bewoners van in het begin bij je projecten in te schakelen.”

Maar dan is het tijd voor de infosessie over valpreventie. De presentatie die door het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie werd geleverd is een prima vertrekpunt voor een actieve sessie. Het zaaltje zit zo goed als vol en op de grond ligt het parcours klaar waarmee de bewoners na de info zelf aan de slag kunnen. Saskia en haar collega’s maken duidelijk wat veilig schoeisel is en hoe gevaarlijk het is om versuft door de slaappillen plots recht te staan. Ook de nadruk op het belang van bewegen wordt hier deskundig uitgelegd.
Aan de hand van vragen discussiëren de aanwezigen volop met interessante tips van bewoner naar bewoner als gevolg. En we weten dat raadgevingen van leeftijdgenoten nog altijd het meeste effect hebben.

Na het luisteren, komt de actie. Het parcours wordt afgewerkt, door de ene bewoner al wat sneller dan de andere. Maar iedereen doet mee. En uiteraard worden ook een paar danspassen gezet. Het nuttige aan het aangename paren.

“De Week is belangrijk omdat ze de valpreventie extra in de kijker zet. Ook familieleden en bezoekers worden gesensibiliseerd. En je kunt inderdaad het best tijdig beginnen met goede gewoonten. Tapijten met kleefband vastmaken of bannen uit je woning. Je bewust zijn van de gevaren van slaapmedicatie. Rondslingerende verlengkabels weren. Elke dag bewegen.
Om de valpreventie een permanent karakter te geven, organiseren we hier elke dag druk bijgewoonde gymsessies. Onder het motto: wat bewoners kunnen, dat stimuleer en onderhoud je.”

Meer informatie over WZC Pagode vind je hier.

 

WZC Pagode

 

WZC Pagode

 

WZC Pagode

 

WZC Pagode

 

WZC Pagode

 

WZC Pagode

 

WZC Pagode

 

WZC Pagode