Fietsmarathon WZC Booghuys te Leuven

“De spreuken vallen hier uit de lucht.”

Plaats van afspraak in hartje Leuven is woonzorgcentrum Booghuys. Een wals heet me welkom. De sfeer zit er hier in. En tegen de vensters hangen tientallen spreuken. Bij nader inzien zit in elke spreuk het woord ‘vallen’. Niet op zijn mondje gevallen. De appel valt niet ver van de boom. En ga zo maar door…

In de gang fietsen bewoners met rolstoelfietsen. Op de klanken van, juist, daarnet was het een wals en nu hoor ik J’attendrai toujours... Ralph Arkesteyn is animator van dienst. Hij moedigt aan, checkt de kilometerstand en maakt even tijd voor me.

“Onze week is opgebouwd rond vier elementen. Allereerst de ‘valspreuken’. We verzamelen zoveel mogelijk spreuken waar het woord ‘vallen’ in voorkomt. Bewoners, bezoekers, het personeel… iedereen doet mee. Een van de zoekers krijgt eind deze week een klein prijsje.”

“Verder is er de box. Daarin verzamelen we tips in verband met valpreventie. De tip van de Week kennen we binnenkort. Vooral de bewoners zelf brengen interessante ideeën aan. Zo las ik stiekem wat Bernadette noteerde. ‘Laat ons even rustig bekomen als we bij de kapper van onder de droogkap komen. Ik voel me door die doezelige warmte altijd wat draaierig bij het opstaan.’ Geef toe, als je veertig bent, denk je er nooit aan dat je ook bij de kapper vallen moet voorkomen.”

“Het mooiste initiatief is voor mij de uitstap gekoppeld aan het rolstoelfietsen. Zoals je kon zien wordt hier in de gang de hele Week lang met rolstoelen gefietst. Iedereen rijdt. Bewoners, bezoekers, personeel. Het doel is zoveel mogelijk kilometers bij elkaar te fietsen. Die kilometers zijn dan de basis voor een leuke uitstap. Tweehonderd kilometer? Dan kunnen we van Leuven naar Sint-Truiden heen en weer. Om maar iets te noemen. Ik hoef je niet te vertellen dat we erg gemotiveerd zijn.”

“En dan heb je als vierde aandachtspunt de kaders. Normaal gezien zijn de kaders gevuld met foto’s uit de vijftiger en zestiger jaren. Nu zitten er instructies in voor de Fit-o-meter.”

“Bewegen versterkt botten en spieren en helpt om vallen te voorkomen. Zo simpel is dat.”

Hier vind je meer info over WZC Booghuys te Leuven.

 

WZC Booghuys

 

WZC Booghuys

 

WZC Booghuys

 

WZC Booghuys

 

WZC Booghuys