Originele valpreventie-initiatieven

Naast de winnaar van de Award Week van de Valpreventie 2016 stuurden vele organisaties tal van originele ideeën in. We geven een selectie uit het grote aantal inzendingen die we mochten ontvangen. Deze ideeën vormen mogelijks een bron van inspiratie voor activiteiten tijdens de volgende Week van de Valpreventie. We delen ze dan ook graag!

· Valpreventietoneel: “Hoe niet, hoe wel?”
Een team van medewerkers uit het WZC St-Michaël Essen – vzw Rusthuizen Zusters van Berlaar voerde een toneel op waarbij de verschillende valrisicofactoren werden getoond. Bewoners, vrijwilligers en medewerkers dachten interactief mee na over de manier waarop het getoonde valincident had kunnen worden voorkomen. De sketch werd opnieuw gespeeld om duidelijk te maken hoe het valincident kon worden vermeden.

· Samen denken, samen zingen
Samen met de bewoners van WZC Aqua Vitae & vzw Home Vijvens werd door de zorgverleners een tekst over valpreventie geschreven en ingezongen op een bestaand lied. Er werd een video van gemaakt om alle personeelsleden te sensibiliseren. Tijdens de week van de valpreventie weerklonk dit liedje tijdens het dagelijkse ‘radiomoment’ in het woonzorgcentrum.

· Levend ganzenbord
In de gemeenschappelijke ruimte van WZC Sint-Job werd de vloer omgetoverd tot een groot ganzenbord met behulp van plakband en krijt. Per afdeling moesten zes bewoners met een gekleurd hoedje als ‘levende pion’ zo snel mogelijk het pad afleggen. Afhankelijk van de kleur van het vak waarop de pion terecht kwam, werd een ‘doe-opdracht’ uitgevoerd of een kennisvraag beantwoord. Andere bewoners ondersteunden de pionnen bij het oplossen van deze opdrachten. Tijdens het spel liepen een engel en een duivel rond die op een ludieke wijze de pion op het goede pad bracht of probeerde te misleiden.

· Trivial Pursuit Valpreventie
WZC Eyckendael ontwierp een groot Trivial Pursuit Valpreventie spel. Na aangepaste vragen en beweegopdrachten in het kader van valpreventie werd het spel afgesloten met een Seniorobic. Dit omvatte een aan de bewoners aangepaste aerobic op muziek waarop ook ouderen uit het dienstencentrum en de serviceflats werden uitgenodigd.  

· Mis in beweging
Een misviering aanpassen aan de Week van de Valpreventie: hoe doe je dat? Een team van medewerkers, inclusief pastoraal medewerker, van WZC Zonnehove integreerde bewegingsopdrachten in het vieringsmoment. Specifiek gekozen bewegingen, die ook door bewoners met een beperking of met dementie konden worden uitgevoerd, werden bij het begin toegelicht door de pastoraal medewerker. Bij elk lied of gebed pasten nieuwe bewegingen. Bekijk hier de mis in beweging van WZC Zonnehove.

· "We lift you up!”
In de levendige buurt Triamant in Velm (Sint-Truiden) werd het gebruik van de trap in plaats van de lift extra in kijker gezet. Indien de trap omhoog nemen fysiek niet haalbaar was voor bepaalde bewoners, werden zij uitgenodigd deel te nemen aan de ludieke actie ‘Trap het af!’. Deze actie stimuleerde het gebruik van de trap naar beneden. Was het trapgebruik onmogelijk voor bepaalde bewoners? Dan werd de wachttijd aan de lift omgezet naar ‘krachttijd’. Via A3-foto’s aan alle liften stimuleerden de bewoners en enkele medewerkers op een laagdrempelige wijze de bewoners tot het uitvoeren van eenvoudige oefeningen, die maandelijks veranderden.