Week van de Valpreventie 2017

Van 24 april tot en met 30 april 2017 vond de zesde editie van de Week van de Valpreventie plaats, met als thema 'Blijf in beweging, doe het veilig'!

Binnen dit thema werd de oudere aangemoedigd om zoveel mogelijk te bewegen, maar wel op een veilige manier. Dit wil zeggen dat men voldoende aandacht schenkt aan de verschillende valrisicofactoren zoals verminderd zicht, laag vitamine D-gehalte, valangst, medicatie, onveilige omgeving, onaangepast schoeisel, …

Liefst 1027 verenigingen, organisaties, intermediairs, woonzorgcentra, gezondheid- en welzijnswerkers en iedereen die in contact komt met 65-plussers registreerden zich en organiseerden tal van activiteiten rond Valpreventie. Een record!

Tijdens de week doorkruiste onze Vliegende Reporter, Lieve Demeester, heel Vlaanderen om enkele initiatieven te bezoeken: Het verkennen van de weg naar de markt in WZC Huize Bloemenveld te Wilrijk, een drievoudige test in WZC Plazarama in Willebroek, rolstoeldansen in WZC Vincenthove in Roeselaere, volksspelen in WZC De Ceder in Beersel, een quiz in PVT Andreas in Lubbeek, rollatordansen in residentie Prieelshof in Oordegem, een fit-o-meter in WZC Mariahuis in Gavere, Tai chi in WZC H. Familie in Deerlijk en een parachutespel in WZC De Boarebreker in Oostende.

Daarnaast werd ook dit jaar de Award Week van de Valpreventie 2017 uitgereikt. 194 organisaties uit verschillende settings (thuissetting, woonzorgcentra, ziekenhuizen en andere) stelden zich kandidaat. De jury verkoos een organisatie die valpreventie op een veelzijdige manier in de kijker zet en voldeed aan alle vooropgestelde criteria: een origineel initiatief, met extra aandacht voor moeilijk te bereiken senioren en een samenwerking tussen verschillende actoren.

Het was het project van de Passantenhuizen van vzw IKOO die als winnaar van de ‘Award Week van de Valpreventie 2017’ uit de bus kwamen. Vzw IKOO heeft drie passantenhuizen (Dendermonde, Temse en Wetteren): drie dagverzorgingscentra voor ouderen en personen met een verhoogde zorgbehoefte. Elk passantenhuis bood tijdens de Week van de Valpreventie 2017 gevarieerde activiteiten aan rond beweging en educatie. Het LE(r)GO-spel vormde de rode draad doorheen de drie dagverzorgingscentra.

Uitreiking Award Week van Valpreventie 2017

Op 16 november 2017 vond de uitreiking plaats van de Award Week van de Valpreventie 2017. Van de 194 organisaties die zich registreerden voor de prijs, waren het de passantenhuizen van vzw IKOO die met de prijs gingen lopen. Zij boden tijdens de week originele activiteiten aan waarbij er aandacht was voor moeilijk te bereiken ouderen. Bovendien was er een rode draad doorheen de drie dagverzorgingscentra, binnen het thema ‘Blijf in beweging, doe het veilig’.

Passantenhuis Temse en Wetteren, kwamen voor deze gelegenheid speciaal naar het passantenhuis in Dendermonde voor de officiële prijsuitreiking en de verschillende valpreventieactiviteiten: een Le(r)GO-spel, een fit-o-meter en een educatief spel waarbij een assistentiewoning ingericht werd vol valrisico’s. Ook TvOost merkte de inspanningen van de organisatie op en maakte een reportage over de uitreiking.

Hieronder enkele sfeerbeelden: