Week van de Valpreventie 2016 (Jubileumeditie)

WvdV 2016 bedankt

 

Van 18 april tot en met 24 april 2016 vond de 5de editie van de Week van de Valpreventie plaats. De slogan 'Van slaappillen kan je vallen. Praat erover met je arts of apotheker’ vestigde de aandacht op het veelvuldig en langdurige gebruik van slaapmedicatie bij ouderen. Het geleidelijk afbouwen van slaapmedicatie bij ouderen kan het aantal valpartijen drastisch verminderen!

Alle verenigingen, organisaties, intermediairen, woonzorgcentra, gezondheids- en welzijnswerkers en iedereen die in contact komt met 65-plussers, werd opgeroepen om valpreventie-activiteiten te organiseren. Met 950 organisaties die deelnamen was de Week van de Valpreventie 2016 een groot succes!

Tijdens de Week van de Valpreventie 2016 doorkruiste onze Vliegende Reporter, Lieve Demeester, Vlaanderen om verschillende valpreventie-initiatieven in beeld te brengen. Lieve ging op bezoek te Merksplas voor een voorstelling van Kris Baert 'Hoe slapen weer een zaligheid werd'. Daarnaast ging ze ook naar WZC Wissekerke te Kruibeke met een zit-o-meter, naar AZ Lokeren met een patiëntenveiligheidskamer, naar WZC Maria Rustoord te Ingelmunster voor een infomarkt, naar WZC Booghuys te Leuven voor een fietsmarathon, naar  het Sint-Trudo Ziekenhuis te Sint-Truiden voor een kunstproject, naar WZC Ten Kerselaere en LDC De Pit in Heist-op-den-Berg voor een sportdag, naar WZC Pagode te Neder-Over-Heembeek voor een vorming rond valpreventie en een gymactiviteit en naar Revalidatieziekenhuis Inkendaal voor een initiatie in gevechtstechnieken.

Net zoals vorig jaar konden organisaties zich kandidaat stellen voor de Award Week van de Valpreventie 2016. Er waren maar liefst 138 inzendingen uit verschillende settings (woonzorgcentra, thuissetting, ziekenhuizen en andere). Dit toont aan dat veel organisaties in Vlaanderen werken rond valpreventie. Toch kan er maar één winnaar zijn. Er werd gekozen voor de organisatie die op een veelzijdige manier valpreventie in de kijker zet en voldeed aan alle vooropgestelde criteria: extra aandacht voor moeilijk te bereiken senioren, samenwerking tussen verschillende actoren en een gemeentelijk project. Het gezamenlijke project van Armonea WZC Binnenhof, Dienstverleningscentrum ‘t Zwart Goor, Femma Merksplas, Logo Kempen, Penitentiaire Inrichting Merksplas & De Rode Antraciet vzw, Sociaal Huis Merksplas, Werkgroep Seniorensport Merksplas en Widar werd als winnaar van de Award Week van de Valpreventie 2016 uitgeroepen. Zij boden tijdens de WvdV 2016 op verschillende locaties gevarieerde activiteiten aan en dit over sectoren en settings heen. Dit bereik creëerden ze dankzij hun knappe samenwerking. Tijdens de WvdV was er in Merksplas voor ieder wat wils, thuis, in de instelling voor personen met een handicap, in de strafinrichting, in WZC, met beweging indoor en outdoor, met concrete tips op een ludieke manier gebracht en met een voorstelling rond medicatie en vallen. Naast de Award mochten de organisaties een geldprijs van 250 euro, te investeren in Valpreventie, in ontvangst nemen.