Leuke initiatieven

Valpreventietoneel: “Hoe niet, hoe wel?”
Een team van medewerkers uit het WZC St-Michaël Essen – vzw Rusthuizen Zusters van Berlaar voerde een toneel op waarbij de verschillende valrisicofactoren werden getoond. Bewoners, vrijwilligers en medewerkers dachten interactief mee na over de manier waarop het getoonde valincident had kunnen worden voorkomen. De sketch werd opnieuw gespeeld om duidelijk te maken hoe het valincident kon worden vermeden.

Samen denken, samen zingen
Samen met de bewoners van WZC Aqua Vitae & vzw Home Vijvens werd door de zorgverleners een tekst over valpreventie geschreven en ingezongen op een bestaand lied. Er werd een video van gemaakt om alle personeelsleden te sensibiliseren. Tijdens de week van de valpreventie weerklonk dit liedje tijdens het dagelijkse ‘radiomoment’ in het woonzorgcentrum.

Levend ganzenbord
In de gemeenschappelijke ruimte van WZC Sint-Job werd de vloer omgetoverd tot een groot ganzenbord met behulp van plakband en krijt. Per afdeling moesten zes bewoners met een gekleurd hoedje als ‘levende pion’ zo snel mogelijk het pad afleggen. Afhankelijk van de kleur van het vak waarop de pion terecht kwam, werd een ‘doe-opdracht’ uitgevoerd of een kennisvraag beantwoord. Andere bewoners ondersteunden de pionnen bij het oplossen van deze opdrachten. Tijdens het spel liepen een engel en een duivel rond die op een ludieke wijze de pion op het goede pad bracht of probeerde te misleiden.

Trivial Pursuit Valpreventie
WZC Eyckendael ontwierp een groot Trivial Pursuit Valpreventie spel. Na aangepaste vragen en beweegopdrachten in het kader van valpreventie werd het spel afgesloten met een Seniorobic. Dit omvatte een aan de bewoners aangepaste aerobic op muziek waarop ook ouderen uit het dienstencentrum en de serviceflats werden uitgenodigd.  

Mis in beweging
Een misviering aanpassen aan de Week van de Valpreventie: hoe doe je dat? Een team van medewerkers, inclusief pastoraal medewerker, van WZC Zonnehove integreerde bewegingsopdrachten in het vieringsmoment. Specifiek gekozen bewegingen, die ook door bewoners met een beperking of met dementie konden worden uitgevoerd, werden bij het begin toegelicht door de pastoraal medewerker. Bij elk lied of gebed pasten nieuwe bewegingen. Bekijk hier de mis in beweging van WZC Zonnehove.

"We lift you up!”
In de levendige buurt Triamant in Velm (Sint-Truiden) werd het gebruik van de trap in plaats van de lift extra in kijker gezet. Indien de trap omhoog nemen fysiek niet haalbaar was voor bepaalde bewoners, werden zij uitgenodigd deel te nemen aan de ludieke actie ‘Trap het af!’. Deze actie stimuleerde het gebruik van de trap naar beneden. Was het trapgebruik onmogelijk voor bepaalde bewoners? Dan werd de wachttijd aan de lift omgezet naar ‘krachttijd’. Via A3-foto’s aan alle liften stimuleerden de bewoners en enkele medewerkers op een laagdrempelige wijze de bewoners tot het uitvoeren van eenvoudige oefeningen, die maandelijks veranderden.

- Bekijk hier een verslagje en foto's van de WvdV in WZC Avondrust te Varsenare.

- Bekijk hier enkele sfeerbeelden van de WvdV in WZC Meunyckenhof te Koekelare.

- Vind hier een verslagje en foto's van de WvdV in Dienstencentrum Den Appel te Edegem.

- Vind hier een verslagje en foto's van de WvdV in WZC De Heymeulen te Buggenhout.

Hier vind je een verslagje en foto's van de WvdV in WZC Henri Vander Stokken te Pepingen.

-Bekijk hier een verslagje en foto's van de regionale persconferentie WvdV van OCMW Brugge.

-Bekijk hier hoe AZ Damiaan te Oostende de WvdV in de kijker zette. Hun compilatiefilmpje vind je terug op YouTube.

-Personeel en bewoners van WZC Millegem te Ranst brengen op een ludieke manier valrisico's in beeld en laten zien hoe het veiliger kan. Bekijk hun filmpje op YouTube.

-Bekijk hier een overzicht van de activiteiten tijdens de WvdV in WZC Grootenbosch te Beveren.

-Vind hier een verslagje van de WvdV in WZC De Linde te Ronse.

-Bekijk hier een verslagje en foto's van de WvdV in WZC Hof van Egmont te Mechelen.

-Hier vind je foto's van de WvdV in RVT Heilige Familie te Deerlijk.

Tour de velo

In het kader van valpreventie organiseerden de ergo's en kiné's van het WZC residentie Prinsenpark de 'Tour de Velo'. De bewoners (en personeelsleden) fietsten virtueel doorheen Genk-centrum en probeerden zo per afdeling de meeste kilometers af te leggen. 

Startmoment Logo Kempen

Het formele startschot van de Week van de Valpreventie werd gegeven op maandag 24 april in Komie Geire te Olen.Na een receptie konden ouderen hun ogen laten testen bij een optieker en hun behendigheid op het valparcours. Daarnaast kregen ze er nog informatie over valrisico's in en rondom het huis en over voeding. De leerrijke namiddag werd afgesloten met een ontspannende Tai Chi sessie. 

WZH Ten Kerselaere

In WZH Ten Kerselaere werd samen met de cliënten van de dagverzorging het bordspel 'Huisje Weltevree' gespeeld. Hierbij  kregen de cliënten heel wat tips over een veilige omgeving, zodat ze dit in de eigen thuissituatie kunnen toepassen. 

Seniorensportdag Beerse

Regelmatig bewegen is de beste remedie om vallen te vermijden! Deze boodschap van de 6e Week van de valpreventie hebben ze in Beerse goed begrepen. Op dinsdag 25 april organiseerden ze met veel succes een gezonde seniorensportdag. Tal van recreatieve en seniorvriendelijke sporten werden aangeboden in het sportpark van Beerse (Linedance, matcurling, fietstocht, kubbspel, tennis,…).
Knappe organisatie van LDC De Ontmoeting, de sportclubs, seniorenraad, de dienst sport en sportraad van Beerse!

ldc Harten Drie

Lokaal Dienstencentrum Harten Drie in Kasterlee organiseerde op 27 april een interessante namiddag rond valpreventie. Het werd een combinatie van de valquiz, valbingo en het valpreventieparcours! Tussendoor kregen de ouderen ook bewegingstussendoortjes voorgeschoteld. Het werd een gezellige namiddag met tal van tips en tricks voor een valvrije toekomst!

wzc Hemelrijck

Ook in WZC Hemelrijck in Mol blijven ze deze week niet stilzitten! De hele Week van de Valpreventie staat in het teken van beweging, gezond leven en eten, en vooral veiligheid. Op het goedgevulde programma staan o.a. zitdans, dansen met rolstoel en rollator, afname checklist valpreventie, bezoek aan een mobiele huisopticien, bewegingsbingo, valpreventiequiz, valpreventieparcours en een zelf gemaakt val-spel!

wzc 't Smeedeshof

Vandaag werden in WZC 't Smeedeshof in Oud-Turnhout de bewoners uitgedaagd om een valpreventieparcours tot een goed einde te brengen! Hoe ga jij in en uit je bed? Is je schoeisel wel gesloten? Welke weg is veilig? Konden de senioren de goede weg vinden, dan kregen ze nadien een welverdiend diploma!

Hof ter Lande

De bewoners van WZC Hof ter Lande in Vorselaar bewegen elke dag extra tijdens deze Week van de Valpreventie! Ze houden een fietsmarathon, overwinnen een hindernisparcours, doen oefeningen met ballonnen...

Stad Herentals

In het LDC 't Convent organiseerde de satd Herentals een infomoment voor senioren. Dit werd gegveen door één van de lesgeefsters van Logo Kempen. Tijdens het infomoment konden de ouderen zelf ook het valpreventieparcours uit proberen.

UZ Brussel

UZ Brussel startte de Week van de Valpreventie met boeiende en afwisselende activiteiten. Patiënten en bezoekers konden aan den lijve ondervinden hoe het is om immobiel te zijn via een hindernissenparcours en door het aantrekken van een pak. Daarnaast was er ook een infostand met brochures en affiches en stond er een stand met hulpmiddelen. Ook de filmploeg van VTM-nieuws was er bij.

WZC De Overbron

WZC De Overbron besteede tijdens de Week van de Valpreventie extra aandacht aan valpreventie. Via verschillende activiteiten zoals kegelen, dansen, fietsen, wandelen, gymnastiek en een hindernissenparcours blijven de bewoners in beweging.

WZC Pagode Armonea

WZC Pagode Armonea sloot de Week van de Valpreventie af met een unieke activiteit: senioren deden evenwichtsoefeningen op mini-trampolines. Een activiteit die aansloeg bij heel wat senioren én personeel!

GC Nekkersdal

Het dansfeest in GC Nekkersdal was een topeditie! De senioren zetten hun beste beentje voor en bewijzen dat dansen voor alle leeftijden is.